Ποιοί είμαστε

Μια κίνηση για την αναγέννηση και τον εκσυγχρονισμό της Βαλβείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης

Οι Φίλοι Βαλβείου Βιβλιοθήκης (ΦΒΒ) γεννήθηκαν, ως ιδέα και ως κίνηση, τον Φεβρουάριο του 2016. Ο ιδρυτικός πυρήνας είναι Μεσολογγίτες που ζουν στην Αθήνα, αγαπούν τη γενέτειρά τους, παρακολουθούν λόγω των επαγγελμάτων τους τις εξελίξεις στον χώρο των βιβλιοθηκών και του βιβλίου, του πολιτισμού και της τεχνολογίας, της παιδείας και της τέχνης και επιθυμούν να προσφέρουν την τεχνογνωσία αυτή για τον εκσυγχρονισμό και την αναγέννηση της Βαλβείου Βιβλιοθήκης: ο Γιάννης Γεωργιάδης, μηχανικός υπολογιστών και πληροφορικής, ο Μιχάλης Κοτίνης, νομικός, η Λαμπρινή Κουζέλη, φιλόλογος και δημοσιογράφος του βιβλίου, η Βούλα Λούβρου, εκδότρια, ο Γιάννης Ντίνος, ψυχολόγος.

Η ομάδα σύντομα διευρύνθηκε και προστέθηκαν σε αυτήν, στο Μεσολόγγι, ο χημικός εκπαιδευτικός Νίκος Σταμάτης, ο μηχανολόγος μηχανικός Βαγγέλης Ζαντές, η φιλόλογος Μάχη Παπαζήση, ο καθηγητής Γαλλικής Φιλολογίας Ιάκωβος Παλαιολόγος και πολλοί υποστηρικτές.

Η εξέλιξη της Βαλβείου Βιβλιοθήκης στόχος των ΦΒΒ

Οι ΦΒΒ είμαστε ανοιχτοί σε ανθρώπους με ιδέες και προτάσεις αλλά κυρίως με διάθεση για δράση, προσφορά και εθελοντισμό με στόχο την εξέλιξη της Βαλβείου σε μια δυναμική βιβλιοθήκη όπως η γειτονική Παπαχαραλάμπειος Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Ναυπάκτου και η Παπαστράτειος Δημοτική Βιβλιοθήκη του Αγρινίου.

Οι βιβλιοθήκες στον κόσμο και σιγά σιγά και στην Ελλάδα, εκτός από τον παραδοσιακό τους ρόλο, εξελίσσονται σε κέντρα συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων, σε εστίες ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής στις σύγχρονες πολυπολιτισμικές κοινωνίες μας, σε κέντρα φιλαναγνωσίας αλλά και ψηφιακού αλφαβητισμού, σε τόπους όπου οι νέοι μπορούν να βρουν βήμα δημιουργικής έκφρασης και οι μεγαλύτεροι να καταθέσουν τις εμπειρίες και τις αφηγήσεις τους, σε κέντρα συλλογής εμπειριών και χώρους καταγραφής της τοπικής ιστορίας, σε κόμβους μέσω των οποίων η γνώση και η πληροφορία διαχέεται προς τα κάτω, στους λιγότερο προνομιούχους, σε κέντρα υποστήριξης και αλληλεγγύης σε τούτη την περίοδο της μεγάλης μεταβολής.

Οι ΦΒΒ θέλουμε να βοηθήσουμε, να σταθούμε αρωγοί σε μια επιχείρηση αναβάθμισης της Βαλβείου, διότι χρειάζεται επιτέλους να επενδύσουμε στο μέλλον της πόλης, να κοιτάξουμε προς το αύριο.

Καιρός για δράσεις

Πιστεύουμε ότι δεν είναι καιρός για πολλά λόγια αλλά για δράσεις. Κι εκεί επικεντρωθήκαμε. Δωρίσαμε έναν φορητό υπολογιστή στη Βάλβειο, μια οθόνη και μνήμες, για την αναβάθμιση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού της. Μόλις έγινε δεκτή από το Πνευματικό Κέντρο μια δωρεά μας 200 βιβλίων διαφόρων θεματικών κατηγοριών για ενήλικους και παιδιά. Συμμετείχαμε ενεργά στις διαβουλεύσεις για τη Βάλβειο που συγκάλεσε το Πνευματικό Κέντρο. Προσφερθήκαμε να οργανώσουμε δράσεις. Τον Αύγουστο πραγματοποιήσαμε εκδήλωση ενημέρωσης για τη Βάλβειο και την ιστορία της αλλά και το πώς μπορεί να εξελιχθεί σε σύγχρονη βιβλιοθήκη. Συμμετείχαμε στην αντίστοιχη εκδήλωση της Βαλβείου τον Σεπτέμβριο και βρισκόμαστε δίπλα της.

Εθελοντισμός και συνεργασίες

Επιζητούμε τη συνεργασία με κάθε πολιτιστικό φορέα της πόλης και του νομού. Ευχαριστούμε ήδη για τη συνεργασία τους τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Νομού Αιτωλοακαρνανίας, τη Φωτογραφική Λέσχη Μεσολογγίου, τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου που συμμετείχαν ενεργά στην καλοκαιρινή μας εκδήλωση. Ευχαριστούμε θερμά τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Μεσολογγίου για την πρόσκληση να φιλοξενήσει την εκπομπή μας «Ταξίδια στις βιβλιοθήκες του κόσμου» κάθε δεύτερη Τρίτη, στις 7.00-8.00 μ.μ., και τους Saltsinistas για το κάλεσμα συνεργασίας σε κοινές δράσεις.

Mε την καλοκαιρινή μας εκδήλωση εκπέμψαμε S-O-V: Save Our Valveios.  Σύνθημά μας και σκοπός μας να σώσουμε τη Βάλβειο από την εγκατάλειψη των τελευταίων χρόνων, να βοηθήσουμε στην επανεκκίνησή της με νέο πρόσωπο στη νέα εποχή. Πιστεύουμε ότι όλοι μαζί μπορούμε.

Γίνε κι εσύ εθελοντής στην υπόθεση της Βαλβείου, στέλνοντας το όνομά σου στο email των ΦΒΒ  fvalveioslib@gmail.com

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s